WK 2024

WK 2024 - Bedankt! ❤

058 XXL – 4e prijs Nations Cup, 6e prijs ICU & 7e prijs Dance Worlds 🏆

058 M – WERELDKAMPIOEN! (1e prijs) 🏆

5 mei 2024, 11:56u lokale tijd in Orlando, Florida, Amerika. 058 M van Dance Company 058 uit Leeuwarden komt het podium op voor het dansen van de finale van het WK hiphop in de categorie Junior Hiphop Small. De spanning is voelbaar, bij de 11 dansers en de ruim 30 meegereisde aanwezige supporters. Zal het echt gaan lukken?

Dit WK is een climax voor de dansschool DC058 van eigenaar Meysam. Al twee keer eerder mocht team 058 XXL meedoen aan het WK. Helaas kon het vanwege Corona toen niet naar Amerika. Dit jaar zijn zowel team 058 XXL als 058 M gekwalificeerd. XXL zelfs voor twee WK’s; van de ICU en die van Dance Worlds. Deze WK’s vonden al plaats in de week van 25 tot en met 29 april. Voor het WK van de ICU mocht dit team officieel Nederland vertegenwoordigen.

058XXL ondervindt in de eerste halve finale op 25 april al meteen hoe hoog het niveau bij de wereldtop is. Tegenstanders zijn onder andere titelhouder Amerika. Ook Japen en Mexico zijn duidelijk geduchte tegenstanders. De choreografieën zijn indrukwekkend. De moves en tricks verbluffend. Dat het team zich hier mee kan meten blijkt als ze door zijn naar de finale. Daar zullen ze uiteindelijk de zesde plaats behalen.

Op zaterdag 27 april begint XXL aan het WK van Dance Worlds. De categorie waarin ze uitkomen kent maar liefst 16 teams. Met een overwegend tevreden gevoel en de nodige verbeterruimte hoort het team dat ze als zevende ook dit keer door zijn naar de finale. Van de 12 teams die deelnemen aan de finale wordt XXL uiteindelijk wederom zevende. Daarnaast wordt er nog een World Cup uitgedeeld. Welke landen waren het sterkst en hebben de hoogte scores behaald? 058 XXL heeft namens Nederland de 4e plaats in de World Cup behaald. Met recht een prestatie van wereldformaat!

Zaterdag 4 mei heeft 058M bijna een week later de halve finale gedanst. In totaal nemen vier teams deel, die allemaal mee mogen doen aan de finale op zondag. Met ruim vijf punten voorsprong en lovende commentaren stond 058 M toen al bovenaan de lijst. Toch zijn er ook nog een paar punten ter verbetering geopperd. Alsof de jury met een microscoop heeft zitten kijken zijn er punten aangereikt die nog beter kunnen. Het voorkomt dat de eindwinst als vanzelfsprekendheid wordt gezien. Niettemin is het besef er dat dit hét moment kan zijn om wereldkampioen te worden.

De hele week trekt het team al samen op. Met maar één doel: De best mogelijk uitvoering neerzetten op het wereldkampioenschap. In de brandende zon en ruim 30 graden wordt daarnaast genoten van het zwembad en het naastgelegen Disney World. Het ticket voor het WK was een jaar geleden al verdiend bij het EK van 2023 in Bottrop, Duitsland. Nu krijgt het team de kans om zich te meten met de allerbesten van de wereld. Met dat bewustzijn wordt er daarom vooral nog veel getraind.

De tweede verdieping van de parkeergarage naast het hotel fungeert als passend decor voor de trainingen. Om acht uur ’s ochtends is de jeugd, variërend van 12 tot 17 jaar, paraat om de moves en danslijnen te ‘cleanen’. Met als resultaat dus een eerste plaats in de halve finale.

De finale gaat goed. Het commentaar van de jury van een dag eerder is ter harte genomen. De tegenstanders hebben ook niet stil gezeten, zo bleek al uit de optredens die net zijn geweest. 058M danst alsof hun leven er vanaf hangt. Met nog meer passie, energie en assertiviteit betreden ze het podium. Nog niet eerder waren ze zo strak, synchroon en als één geheel aan het dansen. Het aanmoedigend gejuich van de meegereisde ondersteuners vindt bijval van andere teams en supporters. Hier gebeurt iets bijzonders. Dat is duidelijk.

Na een vlekkeloos optreden is het wachten op de uitslag. Die zal ruim twee uur op zich laten wachten. Zal het genoeg zijn? Het is bijna kwart voor drie in de middag als het verlossende woord komt. 058 M is Wereldkampioen! Tranen van vreugde, emotionele omhelzingen van ouders en hier en daar ongeloof vult de ruimte. Hoe bijzonder deze prestatie is wordt duidelijk als nog even later de uitslag binnen is. 058M heeft een score van 95,6 punten gehaald van de maximaal haalbare 100. Dit keer bijna 8 punten meer dan het team uit Amerika dat op de tweede plaats eindigt.

Na deze prestatie is het tijd voor een feestje. Het eindfeest van het WK wordt in de avond gehouden in Hollywood Studios, onderdeel van Disney World. Daar wordt nog eens goed gevierd wat dit team heeft gepresteerd, alvorens terug te vliegen naar Nederland.

Alle donateurs, sponsors en fans, BEDANKT voor al jullie steun! 

Sponsors

Mede dankzij onze fantastische sponsors konden wij dit avontuur aangaan. Wij zijn onze sponsors ontzettend dankbaar voor hun steun!

– Gemeente Leeuwarden
– Het Cultuurfonds
– Het Nieuwe Stads Weedshuis
– Stichting Herbert Duintjer Fonds
– Van der Geest Schilderspecialisten
– AA Security
– HighCare Security
– DA Flexgroup
– Land Transport Harkema
– Van der Sluis – van der Zee – Kalmijn advocaten
– HR Groep
– Graan Geluk
– ConActive
– DonkerVeenstra
– Druktemakers Reclamewerk
– Orthodontist Finnema
– HEMA Stiens
– KH Van Nus Timmerwerken

Namens alle dansers van 058 M en 058 XXL, hartelijk bedankt!! 

❤